Domov        Predstavitev        Za pare        Supervizija        Poslovno svetovanje        Hipnoza        Osebno svetovanje        Kontakt

HIPNOZA IN HIPNOTERAPIJA

Verjetno noben način terapije v zgodovini ni bil tako mistificiran kot ravno t.im. hipnoza in hipnoterapija. Prebiramo razno razna svarila, polna predsodkov, nevarnosti... Vendar, hipnoza je naravno stanje naše zavesti, večkrat dnevno ga lahko doživimo, pa se tega sploh ne zavedamo. Aktiualno je vprašanje, kakšen je pravzaprav občutek biti v hipnozi. Prav zaprav nič posebnega, smo mentalno in telesno sproščeni, imamo le občutek odmaknjenosti, misli so redke in nekako usmerjene. Zelo podobno našemu vsakodnevnemu stanju, ki ga doživimo v prehodu v spanje. Takrat nastopi trenutek tim. prazne zavesti. To je hipnoza. Torej stanje zavesti, ki ga naredi klient sam. Seveda govorimo o terapevtski hipnozi, ki je spremenjeno stanje klientove zavesti, ki ga kontrolira in lahko hipnozo kadarkoli prekine. Če bi recimo hipnoterapevt in klient med hipnozo izgubila kontakt, npr. če bi hipnoterapevt brez razloga zapustil sobo, bi klient čez nekaj minut (odvisno o posameznika) hipnozo prekinil in iskal vzrok terapevtovega odhoda.Hipnoza sama po sebi je prijetno stanje sproščenosti uma in telesa.

Hipnoza ni spanje, je le spremenjeno stanje naše zavesti, ki ga lahko kadarkoli prekinemo. Kadar bi hipnotizer skušal doseči nekaj, kar ni v skladu s klientovimi načeli oz. željami, klient hipnozo preprosto prekine. Hipnoza je neuspešna za spremembe, ki si jih ne želimo.

Uspeh hipnoterapije je tako vedno v rokah klienta. Glede na to, da gre za nadomeščenje naših negativnih podzavestnih programov s pozitivnimi, je pomembno, da terapevt preveri, ali je to resnična želja in odločitev. Torej, za uspeh je dovolj avtentična želja po spremembi.
  © 2024 Psihoterapija-Voglar.si